وزیر امور خارجه صربستان در تاریخ ۱۹ مارس اعلام کرد که شبکه ویزای الکترونیکی این کشور به زودی شروع به کار خواهد کرد.

به واسطه راه‌اندازی شبکه صدور ویزای الکترونیکی در آینده نزدیک، درخواست‌ روادید ورود به صربستان می‌تواند به صورت کاملا آنلاین ثبت شود و اتباع خارجی دیگر نیازی به مراجعه حضوری به نماینده دیپلماتیک صربستان نخواهند داشت. این پرتال در مرحله نخست با عنوان Welcome to Serbia در فوریه ۲۰۲۴ آغاز به کار کرده بود و تاکنون ۴۳٬۹۶۱ درخواست اتباع خارجی برای مجوز اقامت موقت و ورک پرمیت توسط آن پردازش شده است. اکنون، دولت صربستان تمایل دارد تا با توسعه و گسترش این سامانه، گامی بزرگ به سوی مدرن‌سازی سازوکارهای مهاجرت بردارد.

تغییرات در انتظار ایرانیان برای اخذ ویزای صربستان

بسیاری از اتباع خارجی (مانند شهروندان اتحادیه اروپا، کانادا، استرالیا، بریتانیا و روسیه) برای اقامت‌های کوتاه‌مدت (حداکثر ۹۰ روز) نیازی به اخذ ویزا ندارند. اما ایرانیان باید قبل از سفر، درخواست ویزای صربستان را از طریق سفارت این کشور در تهران ثبت کنند. البته باید اشاره کنیم که پیش‌تر در سال ۲۰۱۷، ایرانیان می‌توانستند بدون ویزا به صربستان سفر داشته باشند، اما به دلیل سواستفاده و پناهندگی اکثر مسافران این قانون لغو شد.

تاکنون فهرستی از اسامی کشورهای هدف توسط وزارت امور خارجه صربستان منتشر نشده است و این تحول عمدتاً شامل شهروندان کشورهای آفریقا، آسیا و خاورمیانه خواهد شد. اما پیش‌بینی می‌شود تا ایرانیان نیز از این قاعده مستثنی نباشند و با راه‌اندازی این پرتال، اخذ ویزا صربستان به شکل کاملا غیر حضوری انجام شود.

اکسپو ۲۰۲۷، مشوقی برای راه‌اندازی ویزای الکترونیکی

آماده‌سازی پرتال ویزای الکترونیکی در چارچوب آمادگی صربستان برای نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۷ بلگراد صورت می‌گیرد تا با بهبود شبکه e-visa، امکان دریافت این ویزا برای تمامی شرکت‌کنندگان علاقه‌مند به سفر به صربستان فراهم شود. با توجه به اهمیت زیاد این رویداد مهم، پیش‌بینی می‌شود تا بیش از چهار میلیون نفر از صربستان بازدید کنند. همین موضوع باعث شده تا صربستان برای تمهیدات برپایی این نمایشگاه سرمایه‌گذاری‌های بسیاری انجام دهد. رویداد بزرگ اکسپو که قرار است از ۱۵ می تا ۱۵ اوت ۲۰۲۷، به میزبانی صربستان برگزار شود فرصتی برای نمایش دستاوردها در عرصه فناوری و افزایش همکاری‌های بین‌المللی است.

مسیر صربستان برای پیوستن به اتحادیه اروپا

بدون شک، دولت صربستان با اصلاحات و تغییرات اساسی در ساختار مهاجرتی، به دنبال تحقق هدف دیرینه این کشور، یعنی پیوستن به اتحادیه اروپا است. در سال ۲۰۰۹، صربستان درخواست رسمی خود را برای الحاق به اتحادیه اروپا ارائه داد و همچنان عضویت در اتحادیه اروپا را به‌عنوان هدفی راهبردی اعلام می‌کند، اما هنوز مقامات این کشور نتوانسته‌اند ارتباطی فعال‌، شفاف‌و واقع‌گرایانه‌ درباره اتحادیه اروپا و روند پیوستن صربستان به آن برقرار کنند.

با هماهنگ‌سازی سیاست‌های ویزا، صربستان قصد دارد تا آن‌‌ها را به استانداردهای کشورهای اتحادیه اروپا نزدیک‌تر کند. در راستای رسیدن به این هدف، مقامات بلگراد تصمیم گرفتند تا شرط ورود با ویزا را برای کشورهای نظیر قطر، عمان و کویت اعمال کنند و حتی ممکن است برای پیشگیری از وقوع مسائل امنیتی، سایر کشورها مانند روسیه، بلاروس، چین، آذربایجان و ترکیه نیز مشمول ویزا شوند. البته این تصمیم می‌تواند با کاهش سفرهای تجاری و توریستی، باعث آسیب به صنعت گردشگری این کشور شود.

مواضع کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره پیوستن صربستان

در گزارش اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۴، تاکید شده که وقفه قانونی ناشی از برگزاری انتخابات زودهنگام باعث کندی روند اصلاحات شده و چالش‌های جدیدی را برای نهادهای اداری مسئول مذاکرات به‌وجود آورده است. اواخر سال گذشته، هلند اعلام کرد که از عضویت صربستان در اتحادیه اروپا چلوگیری خواهد کرد زیرا به باور این کشور، صربستان هنوز در خصوص هماهنگی سیاست خارجی خود با سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشرفت کافی نداشته است. در نقطه مقابل، مجارستان اظهار داشت که پیوستن صربستان به اتحادیه اروپا باید هرچه سریع‌تر نهایی شود، چرا که این کشور سال‌ها در انتظار عضویت باقی مانده است!

در حال حاضر، این سامانه در حال توسعه قرار دارد و نهادهای دولتی تاریخ مشخصی برای شروع به کار آن اعدام نکرده‌اند. اجرای این طرح مسیر سفر به صربستان را برای ایرانیان هموارتر خواهد کرد چرا که اخذ ویزا بدون نیاز به مراجعه حضوری به سفارت صربستان و به صورت کاملاً آنلاین امکان‌پذیر خواهد شد.

چه ایرادی در این قسمت از متن وجود دارد؟

خوشحال می‌شویم اگر در این مورد توضیح بیشتری دهید

آیا از این مطلب راضی بودید؟

با ارسال بازخورد به بهبود کیفیت محتوای ویزالند کمک کنید.

بازخورد شما ثبت شد؛ با تشکر