تایلند پیشنهاد ایجاد ویزای مشترک را برای شش عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا موسوم به آ س آن (ASEAN) مطرح کرد.
بعد از مطرح شدن قصد کشورهای حاشیه خلیج فارس برای راه اندازی ویزای شینگن عربی، سرتا تاویسین، نخست وزیر تایلند نیز اعلام کرد که برای ایجاد ویزای مشترک به تازگی مذاکراتی با کشورهای ویتنام، مالزی، لائوس، میانمار و کامبوج داشته است.
براساس تحلیل کارشناسان، هدف از پیشنهاد این طرح، جذب بیشتر گردشگران برای سفر به این منطقه است. این 6 کشور عضو اتحادیه ASEAN در سال ۲۰۲۳ در مجموع میزبان ۷۰ میلیون توریست از سراسر دنیا بودهاند و دو کشور تایلند و مالزی با مجموع درآمد بیش از ۴۸ میلیارد دلار از صنعت گردشگری، نیمی از این آمار و ارقام را به خود اختصاص دادند.
صنعت گردشگری تایلند، حدود ۲۰ درصد از مشاغل این کشور را به خود اختصاص داده است و ۱۲ درصد از اقتصاد ۵۰۰ میلیارد دلاری این کشور از بخش گردشگری تأمین میشود. بنابراین، با توجه به درآمد کلان کشور تایلند و سودآوری فراوان صنعت توریستی، تلاشهای بیشتر این کشور برای تقویت دو چندان این صنعت عجیب به نظر نمیرسد.
هرچند برنامه ویزای شبه شینگن جنوب شرق آسیا با استقبال رهبران پنج عضو دیگر مواجه شده اما این اولین باری نیست که موضوع ویزای 6 ملت مطرح میشود. همچنین، مشکلات پیش رو از جمله نبود معیارهای مهاجرتی یکدست و سابقه نه چندان خوب کشورهای آ س آن در اعمال سیاستهای یکپارچه، ممکن است مانع راهاندازی این ویزا شود.
در صورت موافقت 5 کشور دیگر با این طرح، مدت زمان اقامت با ویزای این کشور باید همانند ویزای شنگن از ۳۰ روز به ۹۰ روز افزایش پیدا کند. در نتیجه مسافران بیشتری میتوانند به همه کشورها این منطقه سفر کرده و مدت بیشتری در این کشورها اقامت داشته باشند.
در حال حاضر، مالزی در فهرست کشورهایی است که ایرانیان برای سفر به آن نیاز به اخذ ویزا ندارند اما در صورت اجرای طرح پیشنهادی، برای بازدید آزادانه و همزمان از هر یک از شش کشور مذکور باید درخواست ویزا داده و هزینه آن به صورت جداگانه پرداخت شود.