مطابق بیانیه امور داخلی و مهاجرت اتحادیه اروپا، شبکه ETIAS احتمالاً در سه ماهه آخر سال ۲۰۲۶ شروع به کار خواهد کرد.

اعمال «اتیاس» منوط به آغاز به کار سیستم ورود و خروج شینگن است که پس از تاخیرهای متعدد، قرار است تا سرانجام در ماه اکتبر به مرحله اجرایی برسد. البته از آنجایی که اتحادیه اروپا قصد دارد تا آن را ابتدا طی یک مرحله گذار به اجرا درآورد، الزامی شدن آن به ۶ ماه موکول خواهد شد.

مجوز ETIAS چیست؟

اتیاس یک مجوز الکترونیکی سفر برای شهروندان ۵۹ کشوری است که برای ورود به اتحادیه اروپا نیازی به دریافت ویزای شینگن ندارند. جهت دریافت اتیاس لازم است تا یک فرم آنلاین به همراه اطلاعات شخصی تکمیل شود و مبلغ ۷ یورو پرداخت گردد. تمامی مسافران بین ۱۸ تا ۷۰ سال و اعضای خانواده شهروندان اتحادیه اروپا ملزم به پرداخت هزینه خواهند بود. همچنین اتیاس تا سه سال پس از صدور اعتبار دارد و در این بازه زمانی، امکان چندین اقامت ۹۰ روزه در اروپا را فراهم می‌کند.

ثبت درخواست و دریافت این مجوز تنها چند دقیقه زمان خواهد برد اما به گفته سایت رسمی، این بازه ممکن است صدور آن تا ۴ روز نیز طول بکشد. در موارد استثنا، اعطای آن ۱۴ تا ۳۰ روز زمان خواهد برد و در صورت نیاز به ارائه مدارک یا اطلاعات بیشتر، از شخص متقاضی مصاحبه خواهد شد.

شبکه ETIAS چگونه اعمال خواهد شد؟

بخش مهاجرت و امور داخلی اتحادیه اروپا تاکید کرده است که اجرای سیستم اطلاعات و مجوز سفر به اروپا (ETIAS) به‌ صورت تدریجی انجام خواهد شد و شامل یک دوره گذار (آزمایشی) و یک دوره مهلت (اجرایی) خواهد بود. طبق این بیانیه به محض راه‌اندازی ETIAS، یک دوره انتقالی (آزمایشی) شش‌ماهه در نظر گرفته شده است و در طول این دوره گذار، مسافران همچنان مجاز خواهند بود بدون داشتن مجوز سفر ETIAS وارد اتحادیه اروپا شوند، به شرطی که سایر الزامات ورود را داشته باشند. پس از پایان دوره بازه شش ماهه، یک دوره اجرایی آغاز می‌شود که در آن، داشتن مجوز سفر ETIAS برای ورود به کشورهای عضو اتحادیه اروپا الزامی خواهد بود. 

با این‌حال، یک استثنا وجود دارد. افرادی که برای اولین بار پس از پایان دوره آزمایشی و در طول دوره اجرایی وارد اتحادیه اروپا می‌شوند، در صورت داشتن سایر شرایط و بدون اتیاس، کماکان مجاز به ورود خواهند بود. اما سایر مسافران در صورت نداشتن مجوز سفر ETIAS هنگام ورود به اتحادیه اروپا در زمان اجرای نهایی، از ورود به این منطقه منع خواهند شد.

دلایل تاخیر در سامانه ETIAS چیست؟

  • چالش‌های فنی مداوم:

نصب فناوری‌های سیستم ورود و خروج بسیار پیچیده است. این شبکه بر پایه استفاده از استخراج اطلاعات بیومتریک بنا شده و نیاز به انجام آزمایش‌های متعدد دارد تا عملکرد آن به تایید مقامات برسد. برای استقرار سیستمی به این وسعت باید بررسی‌های دقیق‌تری صورت گیرد چرا که ثبت تمامی داده‌های مسافران کشورهای دیگر در زمان ورود و خروج از ۳۰ کشور اروپایی کار آسانی نخواهد بود!

  • به کارگیری توسط کشورهای اعضای اتحادیه:

علیرغم اعلام آمادگی برخی کشورهای اتحادیه اروپا، ادغام این شبکه در زیرساخت‌های مرزی تمامی اعضا اتحادیه فرایندی زمانبر است و همچنان برخی از اعضا آمادگی ندارند. چرا که تمامی فرودگاه‌ها، گذرگاه‌های زمینی و بنادر باید به این شبکه مجهز شوند و برای پیشگیری از هر گونه اختلال در ورود از مرزها، اجرای این پروژه در دو مرحله صورت می‌گیرد.

  • اطمینان کامل از محصول نهایی:

برخلاف راه‌اندازی‌ پروژه‌های قبلی که فرصتی برای تطبیق نداشتند، این جدول زمانی جدید رویکردی انعطاف‌پذیر را نظر گرفته است تا از هرج‌ومرج در مرزها جلوگیری شود و گذار کارآمدی را برای مسافران و مقامات فراهم کند.

تعویق اجرای ETIAS به این معناست که اتباع کشورهای معاف از ویزا می‌توانند تا سال ۲۰۲۶ بدون نیاز به دریافت مجوز قبلی وارد اروپا شوند. با اجرای سیستم ورود/خروج (EES) بین اواخر ۲۰۲۵ و اوایل ۲۰۲۶ و الزامی شدن ETIAS، قوانین جدیدی برای مسافران اعمال خواهد شد. از سوی دیگر، این سیستم شامل ثبت اثر انگشت و عکس در تمامی مرزهای ورودی خواهد بود و جایگزین مهرهای فعلی در پاسپورت می‌شود.

شهروندان ایران برای سفر به کشورهای شینگن همچنان باید درخواست ویزا دهند و این قانون تنها شامل ایرانیانی خواهد شد که پاسپورت کشورهای معاف از ویزا شنگن را دارند. سایت رسمی ETIAS تاکید کرده است که در حال حاضر امکان درخواست این مجوز وجود ندارد و حداقل ظرف ۶ ماه پس از سیستم EES شروع به کار می‌کند. بنابراین، به نظر می‌رسد دریافت مجوز اتیاس برای کشورهای معاف از ویزا دست کم تا آوریل ۲۰۲۷ الزامی نباشد. اما به محض آغاز به کار این سامانه، تمامی افراد باید با استفاده از وبسایت رسمی و یا اپلیکیشن ETIAS‌ برای دریافت آن اقدام کنند.

منابع: 

سایت رسمی  ETIAS

سایت مهاجرت و امور داخلی اتحادیه اروپا

چه ایرادی در این قسمت از متن وجود دارد؟

خوشحال می‌شویم اگر در این مورد توضیح بیشتری دهید

آیا از این مطلب راضی بودید؟

با ارسال بازخورد به بهبود کیفیت محتوای ویزالند کمک کنید.

بازخورد شما ثبت شد؛ با تشکر